Gerda Taro & Robert CapaGerda Taro en Robert Capa, Parijs 1935 foto: Fred Stein
International Center of Photography – ICP

Vanaf 10 oktober is in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling This is War! te zien. Het persbericht beschrijft het veel beter dan dat ik dat kan:

In de tentoonstelling wordt het werk van Capa gepresenteerd in combinatie met dat van Gerda Taro (1910-1937). Taro en Capa waren geliefden en werkten nauw samen. Taro ontwikkelde een geheel eigen stijl en een goede reputatie. In een extreem productief jaar van fotograferen aan de frontlinie – Taro maakte dramatische en de meest gepubliceerde foto’s van de Spaanse Burgeroorlog – kwam Taro haar complete oeuvre tot stand. In juli 1937 werd ze de eerste vrouwelijke fotograaf die omkwam in de actie. Voor het eerst is nu haar werk te zien.

De tentoonstelling This Is War! bevat ruim 165 foto’s van Capa en ruim 80 van Taro – waaronder veel vintage – en zo’n 75 publicaties in boeken en magazines. Het ontwerp van de tentoonstelling is van de hand van tentoonstellingsmaker Jeroen de Vries, die in 2008 de vormgeving van de retrospectieve van Magnum fotograaf Susan Meiselas in het ICP (New York) verzorgde.
De tentoonstelling geeft een reconstructie van zes belangrijke fotoseries van Capa: de Vallende Soldaat (1936); de Chinees-Japanse Oorlog (1938); de strijd om Rio Segre (1938); de vluchtelingen van Barcelona (1939); D-Day (1944) en de bevrijding van Leipzig (1945). Het archief van Robert Capa is in beheer van het ICP in New York.
Het tentoonstellingsgedeelte over Capa is samengesteld door de in 2007 overleden curator van het Capa archief in het ICP Richard Whelan (auteur van een vijftal boeken over Capa’s werk) en assistent curator Cynthia Young van het ICP.
Het onderdeel over Gerda Taro is samengesteld door Taro-kenner Irme Schaber, Richard Whelan en ICP curator Kristen Lubben. Het archief van Taro bevindt zich bij het ICP en omvat zo’n 200 vintage prints, negatieven en publicaties.

Er zal ook onbekend werk uit de ‘mexican suitcase’ te zien zijn. Als dit je niks zegt, moet je even op de foto hieronder klikken. Er zit een onwaarschijnlijk spannend verhaal aan deze mexicaanse koffer vast.
Voor meer informatie over de tentoonstelling (en het bijbehorende programma!) kun je op de bovenste foto klikken.

Republikeins militielid traint op het strandRepublikeins militielid traint op het strand, Spanje, augustus 1936
foto: Gerda Taro International Center of Photography – ICP

Dirk