Afgelopen zaterdag, zoals beloofd, speelde zich het N.K. schermen 2010 af in de oude sporthal de Buitenhof in Delft. Het licht in de hele hal komt bijna uitsluitend van T.L. lampen. Meestal is dat lastig voor de kleurbalans, maar met een handig wit schijfje vóórop de lens heb je in no-time een custom white-balance ingesteld.
Ik zat aardig goed met mijn schatting van f/2.8: bij 400 iso gaf dat 1/60 sec. Om de bewegingsonscherpte wat te verminderen ging ik liever naar f/2, en dat leverde dit soort plaatjes op:De schermer links (Nico Speelman, uit Delft, hij zou uiteindelijk tweede worden) zet een aanval in en de rechter schermer lijkt moedig weerstand te bieden. Toch is het een beetje statisch beeld.
Om er wat meer dyaniek in te krijgen kneep ik de lens wat verder dicht, tot ik rond de 1/15 sec. zat. Dat leverde het volgende plaatje op, dat ik zelf veel pakkender vind:Nico zal minder blij zijn met deze foto, want we zien hier hoe de rechterschermer in het begin van de aanval een treffer op de pols weet te plaatsen. Uiteindelijk won Nico wél.
Om half vijf presenteerden de finalisten zich aan het publiek. Dat was een mooi gezicht, maar lastig fotograferen als je niet net een groothoek op je toestel had. Daarom is het volgende beeld een montage van twee foto’s:De finalisten van het N.K. Schermen 2010 presenteren zich aan het publiek (fotomontage)

Dirk